Phoebus-kartellin kauhistuttava salaisuus

Phoebus-kartelli

Kaikki alkoi niin hyvin.

Mutta eikö tämä ole sopivaa ironiaa tarinalle joka kertoo petoksesta, huijaamisesta sekä selvästi hämäristä asioista?

Tarinamme alkaa vuonna 1904 Livermoren tulipalossa Ohiossa. Sähköasentaja on parhaillaan asentamassa satavuotista polttimoa, joka on Shelby Electrics -yhtiön valmistama ja ranskalaisen Adolphe Chailletin patentoima. Tämä lamppu loistaa edelleen tänään. Valo, joka loisti valoisalle tulevaisuudelle, himmeni 20 vuotta myöhemmin tapahtuvien päätösten johdosta.

Valokuva Adolphe Chaillet

Adolphe Chaillet, "sadan vuoden polttimon" keksijä

 

 

23. tammikuuta 1924 - Geneve

Kun kaupungin virkamiehet sammuttavat valoja kaupungin katuvaloista vuoden lopussa, joukko takahuoneen varjossa piileskeleviä liikemiehiä laatii salaisen suunnitelman, joka muuttaa teollisen ajattelun ikuisesti.

Heidän pirullinen ideansa? Yhdistää voimansa ja luoda Phoebus-kartelli, jotta maailman hehkulamppumarkkinat olisivat täysin heidän hallinnassa. Ja paradoksaalisesti, hämärtääkseen planeettamme tulevaisuutta.

 

Anton Frederik Philips, Royal Philips Electronicsin perustaja

Kartellijäsen # 1: Anton Frederik Philips, Royal Philips Electronicsin perustaja

Suurimmista lampunvalmistajista koostuva kartelli päätti rajoittaa lamppujen käyttöikää 1 000 tuntiin, verrattuna aikaisempiin 1 500 - 2 000 tuntiin.

Tämä päätös tullaan ikuisesti tuntemaan ensimmäisenä suunniteltuna vanhenemisena maailmassa. 

 

Owen D. Young, General Electricin toimitusjohtaja

Kartellijäsen # 2: Owen D. Young, General Electricin toimitusjohtaja

Vuosina 1924–1939 hehkulamppujen valmistajilla ympäri maailmaa ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin rajoittaa tuotteidensa käyttöikää, koska heidän oli pakko lähettää säännöllisiä näytteitä, johonkin kartellin jäsenten testauslaboratorioista, tarkastusta sekä hyväksyntää varten.

 

 

Franjo Hanaman, Tungsramin perustaja

Kartellijäsen # 3: Franjo Hanaman, Tungsramin perustaja

Jos yksi näytteen polttimo ylitti 1000 tunnin käyttöiän, sen valmistaja joutui maksamaan suuria sakkoja. Kuulostaako tämä liian hullulta ollakseen totta? Tästä löydät lähteen: https://spectrum.ieee.org/tech-history/dawn-of-electronics/the-great-lightbulb-conspiracy

Tämä alun perin 30 vuoden pituinen monopolisopimus kuoli ennenaikaisesti toisen maailmansodan julistamisen myötä, sen jäsenten siirtyessä vihollisiksi.

William Meinhardt, OSRAMin toimitusjohtaja

Kartellin nro 4 jäsen: William Meinhardt, OSRAMin toimitusjohtaja

Valitettavasti Phoebuksen perintö säilyi hengissä, ja elää edelleen kaikilla teollisuudenaloilla. Suunnitellusta vanhenemisesta on tullut globaali talousmalli ja yksi tärkeimmistä syistä luonnonvarojen liikakäyttöön..

Tekemällä kestävämpiä kulutusvalintoja (esimerkiksi valitsemalla kunnostettuja puhelimia ja elektroniikkaa) voit kuitenkin taistella turhaa jätettä, voittoa ja suunniteltua vanhenemista vastaan, ​​sekä saada Phoebus-kartellin jäsenet pyörimään haudassaan.

 

Hyvää Halloweenia!

Irene
Irene , Suomen markkinointipäällikkö Back Marketilla

Kun Irene ei suunnittele markkinointitoimenpiteitä tai kirjoita artikkeleita kestävämmästä kulutuksesta, hän seikkaillee uudessa kotikaupungissaan Pariisissa.

Oliko artikkelista hyötyä?