Toisen asteen opiskelija kannettavan tietokoneen kanssa

Opas: Edulliset tietokoneet toiselle asteelle sekä Abitti-yhteensopivat kannettavat

Päivitetty 26. syyskuuta 2022

Millainen kone sopii parhaiten toisen asteen opintoja varten? Kannattaako valita Mac vai PC? Tutustu alla olevaan oppaaseemme, kun etsit edullisia kannettavia merkki tietokoneita toisen asteen opintoihin, tai DigabiOS ja Abitti-yhteensopivia koneita lukioon ja ylioppilaskirjoituksia varten.

Mac vai PC? Löydä paras läppäri lukioon!

Kannettava tietokone on toisenasteen opiskelijan paras kaveri, joten koneen valinnassa kannattaa olla tarkkana. Tärkeintä on ottaa huomioon omat tarpet, kurssien vaatimukset, ylioppilaskirjoitukset ja järjestelmien yhteensopivuus (jos käyt lukiota) sekä laitteen kannettavuus ja suorituskyky, jotta kone jaksaa koko päivän.

Kannettavan tietokoneen valinnan ratkaisee loppupeleissä sen käyttötarkoitus, omat mieltymykset sekä budjetti 🤑

Kannettavan tietokoneen valinnassa kannattaa kysyä itseltään ainakin seuraavat kysymykset:

 • Mihin käyttötarkoitukseen kone tulee? Pelkkään opiskelu käyttöön vai myös viihde, kuvankäsittely tai peli käyttöön?

 • Akunkesto - miten pitkään koneen pitää jaksaa ilman latausta?

 • Näytön koko? Riittääkö pienempi näyttö (10"-13") vai tarvitsetko isomman (15" tai enemmän) striimaukseen tai pelailuun? 13"-14" näyttö riittää useimmille.

 • Kannettavuus (= koneen paino ja näytön koko, akunkeston lisäksi). Kannatko konetta usein mukana, vai käytätkö sitä enimmäkseen kotona?

 • Koneen muisti, sisäisen (SSD/HDD) ja keskusmuistin (RAM)) koko? Tämä riippuu siitä mitä ohjelmia aiot pyörittää/ tehdä samanaikaisesti? Muistia ei koneessa voi koskaan olla liikaa!

 • Liitettävyys - mitä minun tarvitsee liittää kannettavaan verkkojohon lisäksi? USB liitännät/Ethernet-verkkoliitäntä/kuulokkeet/WLAN kytkettävyys?

 • Windows vai Mac ym.? Mikä käyttöjärjestelmä sopii minulle parhaiten?

 • Miten iso budjetti minulla on käytössä?

Jos kuitenkin olet esim. vannoutunut Apple fani, voi Windows pohjaiseen käyttöjärjestelmään vaihtaminen alussa tuntua oudolta. MacBookeissa kun on helppokäyttöisyyden lisäksi mm. myös satsattu koneen muotoiluun sekä käyttökokemuksen.

Abitti ja digitaalisen ylioppilaskokeen vaatimukset?

Huom! Haluamme muistuttaa että ainoa tapa varmistua tietokoneen Abitti / DIGIABI OS-yhteensopivuudesta on käynnistää se Abittiin ja kokeilla tarvittavia toimintoja! Varmistathan ennen koneen ostoa että kone täyttää tarvittavat kriteerit ja oston jälkeen muista vielä varmistaa Abitti-yhteensopivuus Abitti verkkosivujen ohjeiden mukaisesti 😉

Abitti on Ylioppilastutkintolautakunnan tammikuussa 2015 julkaisema koejärjestelmä, jolla voi harjoitella koejärjestelmän käyttöä. Koska kaikki kannettavat tietokoneet eivät ole Abitti / DIGABI OS-yhteensopivia kannatta koneen valintaa kiinnittää huomiota ja alusta asti valita AbittiI-yhteensopiva läppäri. 

Tässä hieman tietoa Abitti / DIGABI OS vaatimuksista sekä mitä seikkoja koneen valinnassa kannattaa ottaa huomioon:

 • Muistitikun USB liitännät - Koska digitalisen ylioppilaskokeen käyttöjärjestelmä käynnistetään muistitukulta pitää koneessa olla USB3-type-A sopiva liitäntä.Toinen USB liitäntä on hyvä varata ulkoisille hiirelle. (Huom! Jos koneessa ei ole omaa USB liitäntää hanki erillinen langallinen sovitin.)

 • Ethernet-verkkoliitäntä mahdollisuus - sillä suurin osa digi ylioppilaskokeista suoritetaan langallisissa koeverkoissa.

 • WLAN-verkko kytkentä mahdollisuus - vaikka suurin osa digi ylioppilaskokeista suoritetaan langallisissa koeverkoissa, voidaan osa kokeista suorittaa myös langattomissa koeverkoissa, ihan lukiosta riippuen.

 • x64-suoritin + 4 Gt keskusmuistia - jotta Abitti-koejärjestelmä käynnistyy

 • Kuulloke litäntä USB-liitännällä tai 3,5 mm:n pistokkeella - kirjoitusten kuullunymmärtämis osioita varten

Näitä ohjeita noudattamalla pystyt valitsemaan koneen jossa on tarvittavat toiminnot sekä liitännät koetilaisuudessa pärjäämiseen. ✨

Opiskelija budjettiin sopivat kannettavat

Koneeseen toivottavat toiminnallisuudet, laitteen valmistusvuosi, merkki sekä budjetti asettavat yleensä raamit koneen valinnalle. Upouuden koneen hankkimisen sijaan suosittelemme kunnostetun koneen ostamista sillä tämä on helpoin tapa saada täysin uudistettu ja toiminallinen kone jopa 30-70% edullisemmin!

Tässä meidän TOP 5 suositusta kannettavan valintaan:

Huom! Mikäli näppäimistön muokkaus tarroilla QWERTY Suomeksi ei tuota ongelmia (suosittelmme tätä vaihtoehtoa) löytyy myös sama kone esim. QWERTY Englanti tai QWERTY Saksa näppäimistöillä vielä edullisemmin esim. MacBook Air 13" (2015)  - 8 Gt - QWERTY Englanti jossa Back Marketissa hintaa alle 500€.

Miksi elektroniikkalaitteet kannattaa ostaa kunnostettuna?

Kannettavat tietokoneet kannattaa ostaa kunnostettuna monesta eri syystä:

 • Edukkaat hinnat - Kunnostetun tietokoneen ostamisen yksi suurimmista edusta on ilman muuta 30-70% edullisempi hintataso. 💰

 • Laatu, joka vastaa uutta - kone on käynnyt läpi kunnollisen huolto, puhdistus sekä tarkastus prosessin ennen uudelleen myyntiä. Kyseessä ei siis ole laite joka myydään "second hand" tyylisesti edellisen omistajan toimesta. Laitteita kunnostavat yritykset vastaavat kunnostus prosessista eli puhelimen vanhentuneiden osien testaamisesta, tarkistamisesta sekä korvaamisesta. Myös tietoturva on otettu huomioon. 💎

 • Parempi valinta ympäristölle - edullisen hinnan sekä laadukaan laitteen lisälksi lisäbonuksena on kunnostetun laitteen ympäristöystävällisyys! Koska kannettava on jo aiemmin ollut käytössä, ja on saanut lisää elinaikaa, on kunnostamisprosessin avulla vältetty monta kiloa hiilidioksidipäästöjä. Myös myrkyllisten materiaalien määrää vähennetään oikeaoppisen kierrätyksen kautta. 💚

 • Aina vähintään 12 kk takuu Back Marketin kautta ostettaessa - Meillä kaikki myytävät laitteet tulevat aina vähintään 12 kk takuun kanssa, mikä tekee ostamisesta  huoletonta. ✌️

Back Market

Kirjoittanut IreneSuomen Markkinointivastaava Back Marketilla

Päivisin Irene optimoi ja suunnittelee markkinointitoimenpiteitä, sekä kirjoita kestävämmästä kulutuksesta. Vapaa-ajalla hän seikkaillee uudessa kotikaupungissaan Pariisissa. 🥐

Oliko artikkelista hyötyä?