The environmental impact of refurbished tech simple banner

Kunnostetun tekniikan ympäristövaikutukset

Julkaistu 28. joulukuuta 2023

Ratkaisevat todisteet siitä, että valitsemalla kunnostetun laitteen autat planeettaa

Kun perustimme Back Marketin, tiesimme, että kunnostettu tekniikka on parempi valinta ympäristön kannalta kuin upouusi tuote, mutta meillä ei ollut selkeää käsitystä siitä, kuinka paljon se on parempi. Tiesimme myös, että konkreettinen ja dataan perustuva ymmärrys kunnostetun tekniikan ympäristövaikutuksista on missiomme avain.

Siksi pyysimme, että ADEME, Ranskan ympäristö- ja energiahallintovirasto, tutkisi itsenäisesti tekniikankunnostusalan ympäristövaikutuksia. Vaikutusten selvittäminen on tärkeää maailmanlaajuisesti, ei vain Back Marketin kannalta. Siksi ADEME päätti käynnistää kaikkien aikojen ensimmäisen laajamittaisen tutkimuksen kunnostetun tekniikan ympäristövaikutuksista. (Back Market ei sponsoroinut tutkimusta millään tavalla.) ADEME aloitti tutkimuksensa vuonna 2020, ja tammikuussa 2022 se julkaisi kunnostetun tekniikan ympäristövaikutuksista alustavia tietoja, jotka keskittyivät älypuhelimiin. Johtopäätös oli selvä: kunnostetuilla älypuhelimilla on huomattavasti vähemmän vaikutusta ympäristöön kuin upouusilla.

Nyt ADEMEn raportti on julkaistu kokonaisuudessaan, ja se antaa laajan kuvan tekniikan kunnostamisen maailmanlaajuisista vaikutuksista. Tutkimuksessa tarkasteltiin kannettavia tietokoneita, tabletteja, pöytäkoneita ja älypuhelimia. Näytöt, näppäimistöt ja hiiret jätettiin pois analyysistä.

A basic data table highlighting the lower impact of refurbished tech on the planet

Menetelmät

ADEMEn vuoden 2022 raportissa käytettiin elinkaariarviointimenetelmää (LCA), jota kutsutaan myös elinkaarianalyysiksi.

LCA-menetelmällä arvioidaan tuotteen, prosessin tai palvelun ympäristövaikutuksia tarkastelemalla kaikkia elinkaaren vaiheita. Sitä pidetään kokonaisvaltaisena lähestymistapana. Tässä tapauksessa LCA-menetelmällä tarkasteltiin kannettavia tietokoneita, pöytäkoneita, älypuhelimia ja tabletteja ja arvioitiin laitteen koko arvoketju uudesta kunnostetuksi laitteeksi.

Arvioidut tekijät uusien laitteiden osalta

  • Raaka-aineet ja niiden louhinta

  • Komponenttien tuotanto

  • Kuljetus tuotantoketjun alkupäässä

  • Valmistusprosessi

  • Pakkausten ja lisävarusteiden tuotanto

  • Jakelu

  • Käyttö

  • Käyttöiän loppu (poltto tai kaatopaikka)

Arvioidut tekijät kunnostettujen laitteiden osalta

  • Käytettyjen laitteiden kerääminen

  • Varaosien valmistus

  • Käytettyjen varaosien hävittäminen

  • Pakkausten ja lisävarusteiden tuotanto

  • Toimitus

Näitä tekijöitä arvioitiin maailmanlaajuisella tasolla, joten tietoja voidaan myös soveltaa maailmanlaajuisesti.

Ympäristöä koskevat keskeiset suorituskykyindikaattorit

Raportissa otetaan huomioon lukuisia keskeisiä suorituskykyindikaattoreita (KPI), joilla mitataan kunnostuksen (ja uuden tuotteen valmistuksen) vaikutuksia ympäristöön.

ADEMEn raportti kattaa seuraavat neljä ympäristövaikutusten tyyppiä:

  • hiilijalanjälki

  • raaka-aineet (tähän sisältyvät maasta louhitut metallit sekä louhinnan aikana poltetut fossiiliset polttoaineet)

  • vedenkulutus

  • elektroniikkajätteen syntyminen.

Laitteen käyttöskenaariot

Kunnostuksen vaikutus riippuu myös siitä, kuinka kauan laitetta käytetään ennen kunnostusta (eli laitteen "ensimmäisestä käyttöiästä") ja sen toisen (kunnostetun) käyttöiän arvioidusta pituudesta.

Näitä kutsutaan laitteen käyttöskenaarioiksi.

Keskimääräisessä laitteen käyttöskenaariossa oletetaan, että kunnostettu tuote on ostettu uutena, sitä on käytetty tietyn aikaa, se on kunnostettu ja sitten sitä on taas käytetty tietyn aikaa.

Tutkimuksessa käytettiin oletuksena seuraavia keskimääräisiä aikoja:

  • Älypuhelimet ja tabletit: 3 vuotta käyttöä uutena laitteena, 2 vuotta käyttöä kunnostettuna laitteena

  • Tietokoneet (kannettavat ja pöytäkoneet): 5 vuotta käyttöä uutena laitteena, 3 vuotta käyttöä kunnostettuna laitteena

Huomaa, että nämä ovat varovaisia arvioita laitteiden käyttöskenaarioista, jotta vältetään kunnostuksen ympäristöhyötyjen yliarvioinnin riski.

Korjausskenaariot

Osansa laitteen vaikutukseen on myös laitteen hankinnan, korjaamisen ja myynnin sijainneilla. On esimerkiksi harvinaista, että laite hankittaisiin, korjattaisiin ja myytäisiin samassa maassa. Raportissa esitetään kolme skenaariota, jotka luokitellaan ympäristövaikutusten kannalta huonoimmasta parhaimpaan:

  1. Pahin skenaario: laite hankitaan yhdessä maassa, kunnostetaan toisessa maassa ja myydään kolmannessa maassa, ja siitä vaihdetaan huomattava määrä osia.

  2. Keskimääräinen skenaario: laite joko hankitaan, kunnostetaan tai myydään kahdessa eri maassa, ja osia vaihdetaan keskimääräinen määrä.

  3. Paras skenaario: laite hankitaan, kunnostetaan ja myydään samassa maassa, ja osia vaihdetaan keskimääräinen (tai keskimääräistä pienempi) määrä.

Huomaa: keskimääräinen skenaario edustaa parhaiten suurinta osaa Back Marketissa myydyistä laitteista.

A breakdown of where smartphones and tablets are sourced and repaired.

Kannettavien ja pöytätietokoneiden kiintolevy on suurivaikutuksisin vaihdettava osa, koska uuden kiintolevyn valmistaminen kuluttaa erittäin paljon resursseja. Samoin kuin älypuhelimien ja tablettienkin yhteydessä myös akun vaihtaminen vaikuttaa merkittävästi ympäristöön.

Huomautus: tässä tutkimuksessa ei analysoitu näyttöjä, näppäimistöjä eikä hiiriä.

A breakdown of where laptops and desktop computers are sourced and repaired.

Kunnostetut tabletit ja älypuhelimet verrattuna upouusiin

Kunnostettujen älypuhelinten ympäristövaikutukset lukuina verrattuna upouusiin älypuhelimiin.

Refurbished smartphones vs. brand new

Kunnostettujen tablettien ympäristövaikutukset verrattuna upouusiin tabletteihin, numeroin esitettynä.

Refurbished tablets vs. brand new

Vaikutus – älypuhelimet ja tabletit

Eniten ympäristövaikutuksia aiheuttava vaihe kunnostetun laitteen elinkaaressa on kunnostusprosessi. Mitä useamman osan vaihtoa laitteen uusiminen edellyttää, sitä suurempi on ympäristövaikutus.

Näytöillä ja akuilla on kaikista vaihdettavista osista suurin ympäristövaikutus. Akkujen osalta tämä johtuu siitä, että niihin tarvitaan litiumia ja litiumin louhinta on ympäristölle kallista.

Toinen ympäristövaikutusten aiheuttaja on elektroniikkajäte. Kun valmistajat tarjoavat lisävarusteita, kuten latauskaapeleita, tablettiin tai älypuhelimeen liittyvän elektroniikkajätteen määrä kasvaa.

Vaikka edellä esitetyissä skenaarioissa esiintyy vaihtelua, kunnostetuilla älypuhelimilla ja tableteilla on aina pienempi vaikutus ympäristöön kuin uusilla. Vaikka kunnostettuun laitteeseen pitäisi vaihtaa paljon resursseja kuluttavia varaosia, kuten akku, kunnostus vähentää merkittävästi ympäristövaikutuksia. Ja kun vuonna 2022 oltiin heittämässä pois 5 miljardia älypuhelinta, olemme jo nyt keränneet planeetalta enemmän kuin tarpeeksi materiaaleja lukemattomien laitteiden uusimiseen.

Kunnostetut kannettavat tietokoneet ja pöytäkoneet verrattuna upouusiin

Kunnostettujen kannettavien tietokoneiden ja pöytäkoneiden ympäristövaikutukset lukuina verrattuna upouusiin kannettaviin tietokoneisiin ja pöytäkoneisiin.

Refurbished laptops vs. brand new
Refurbished desktop computers vs. brand new

Vaikutus – kannettavat tietokoneet ja pöytäkoneet

Älypuhelimiin ja tabletteihin verrattuna kannettavista tietokoneista ja pöytäkoneista tarvitsee usein vaihtaa vähemmän osia, mutta kun niitä vaihdetaan, vaikutus on paljon suurempi. Tämä johtuu kiintolevyjen valmistuksen ympäristövaikutuksista. Kuten älypuhelimien ja tablettienkin kohdalla, myös akun vaihdolla on merkittävä ympäristövaikutus. Näiden osien valmistus aiheuttaa suurimman osan upouuden kannettavan tietokoneen tai pöytäkoneen ympäristövaikutuksista, joten kun kannettavan tietokoneen tai pöytäkoneen kunnostaminen edellyttää kyseisten osien vaihtoa, kunnostettujen ja uusien tietokoneiden ympäristövaikutukset ovat samankaltaiset.

Jos kunnostuksessa tarvitaan useita tärkeitä osia (levy, näyttö, RAM) ja tietokonetta on käytetty alle viisi vuotta ennen kunnostusta, kunnostuksesta ympäristölle koituva hyöty menetetään. Kiintolevy on sekä pöytäkoneiden että kannettavien tietokoneiden eniten ympäristövaikutuksia tuottava varaosa, koska uuden kiintolevyn valmistaminen vaatii paljon resursseja. Lisäksi akun vaihtamisella on suuri vaikutus ympäristöön samaan tapaan kuin älypuhelinten ja tablettienkin akkujen kohdalla.

Eri skenaarioiden sisällä on kuitenkin myös hyviä uutisia: jos varaosia tarvitaan vähemmän tai jos varaosat hankitaan käytettyinä, kunnostuksen myönteinen vaikutus ympäristöön säilyy.

Yleiset johtopäätökset

Luettavaa varmasti riitti, mutta toivomme, että se oli sen arvoista. ADEMEn saamat tiedot ovat todella rohkaisevia kunnostetun elektroniikan tulevaisuuden kannalta.

Tämä tutkimus tekee selväksi, että kunnostettu tekniikka on lähes joka käänteessä parempi planeetalle kuin upouusi. Suurin osa kunnostetuista laitteista kuormittaa ympäristöä merkittävästi uutta vähemmän, vaikka niihin vaihdettaisiin vaikutuksiltaan huomattavampia osia.

Tämä on tärkeää, koska tekniikka ei ole menossa minnekään – kirjaimellisesti. Nämä laitteet ovat olennainen osa elämäämme niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Sen sijaan, että antaisimme vanhan tekniikan kertyä kaatopaikoille, voimme valita ottaa laitteista kaiken irti ja samalla säästää maapalloa. Näin voimme tehdä arjessamme valintoja, joilla on myönteinen vaikutus ympäristöön.

Yhteenvetona

  • Mitä kauemmin käytät laitetta, sitä parempi.

  • Kunnostetuilla älypuhelimilla ja tableteilla vältetään aina merkittävä määrä ympäristövahinkoja verrattuna upouusiin älypuhelimiin ja tabletteihin.

  • Kunnostetuilla kannettavilla tietokoneilla ja pöytäkoneilla vältetään lähes aina merkittävä määrä ympäristövahinkoja verrattuna upouusiin tietokoneisiin, paitsi silloin, kun tarvitaan huomattavia varaosia, kuten kiintolevyjä.